Notícies

Laura Barrera Martín
Llic. núm. 373

El part a la gossa

Aquest article té la finalitat de donar a conèixer als propietaris de gosses gestants dels esdeveniments que podran observar durant el part dels seus animals.

La durada de la gestació en la gossa és de 63 dies com a mitjana. Aquest període pot variar entre els 58 i els 68 dies postcubrición, arribant a un màxim de 72 dies.

Els signes més indicatius que el part s'acosta són:

• Descens de la temperatura corporal (fins 35-37C).

• Aparició de secreció làctia a les mames.

• Rebuig d'aliment uns 2 dies abans del part.

• Comportament de cerca de llocs foscos i tranquils per parir, inquietud i nerviosisme, i construcció del "niu".

ON VA A PARIR? El més important és que sigui la gossa qui decideixi on parir. És important no voler imposar a la força un lloc per parir, ja que poden estressar i per això complicar el part.

És també molt important que durant el part hagi certa tranquil · litat a la casa, i evitar la presència de tot el veïnat per veure el part de la gossa!

FASES DEL PART:

1. Fase prepart: la gossa està nerviosa, inquieta, deixa de menjar, panteixa i pot arribar a tremolar. Es poden apreciar lleus contraccions uterines.

2. Expulsió de les cries: aquesta fase es caracteritza per forts contraccions uterines. El temps entre la primera i la segona fase és normalment entre 2-12 hores, encara que en gosses primípares podria allargar-se fins les 36 hores. El temps "normal" entre l'expulsió de cadells és de 4 hores. Si aquest període s'allarga d'avisar al seu veterinari. Les gosses amb bon instint maternal netejaran i s'alletaran als seus cadells entre els successius naixements.

3. Expulsió de les placentes: fase en què s'expulsen les membranes fetals. És bo deixar que la mare ingereixi 1 o 2 placentes, ja que així augmentarà la producció làctia, però la ingesta de més placentes podria provocar trastorns digestius. En aquesta fase la mare tallarà el cordó umbilical que la uneix als seus cadells. En cas que no ho faci, han de fer-los els propietaris (consultar al veterinari si cal). En cas que els cadells neixin "apeneicos" (sense poder respirar), hem incitar la respiració sostenint cap per avall i fent un lleuger massatge toràcic.

Un cop finalitzat el part, la mare quedarà relaxada i alletant als seus cadells.

HORARIS CLÍNICA

Matins

Dilluns - dimecres - divendres:
11:00h. a 13:00h.

Tardes

De dilluns a divendres:
17:00h. a 20:00h.

Dades de contacte

Ctra. Boscos de Tarragona 2, Local 14 (Centre Comercial)

43007 Tarragona

Veure mapa

Tels. 977 208 516
629 369 472 (Urgències)

E-mail

Es protegeix aquesta adreça electrònica contra correu brossa. Necessiteu el JavaScript habilitat per veure-la.